Ezt az isteni duplacsokis tortát anyukám szülinapjára készítettem el először. Illetve két nappal előtte. Szombat este azon kaptam magam, hogy közeleg a hétfő (azaz a nagy nap) és én még nem gyakoroltam be az ünnepi sütemény elkészítését, így gyorsan csináltam egy próbadarabot, amit apukám lelkesen és önfeláldozó módon hamar elfogyasztott. A receptet már napokkal korábban kinéztem, aztán szokás szerint fejben átalakítottam a családom ízlésének megfelelően. Az eredeti változat a Bon Appetit-ben jelent meg és Lila Füge "remixelte" a kisfia szülinapjára. A saját verzióm egy kicsit kesernyésebb és karakteresebb lett, 70%-os fekete csokival dolgoztam, szeder dzsem helyett nagymamám savanykás, híg baracklekvárját kentem a lapok közé, gyümölcs helyett pedig mogyorót használtam a díszítéshez. nem gyors, de egyszerű és nagyszerű!
Recept 18 cm-es tortaformához
Tészta
17 dkg liszt
24 dkg cukor
7 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 tk szódabikarbóna
csipet só
1,5 dl víz
1,25 dl laktózmentes joghurt
1,5 dl olaj
2 tojás
Krém
33 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé
3,3 dl laktózmentes tejszín
híg, savanykás baracklekvár
1 kis zacskó egész mogyoró
A lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát összekeverem majd a keverék közepébe egy csészényi mélyedést kreálok. Egy másik tálban összekeverem a vizet, a joghurtot, az olajat és a tojásokat, majd a mélyedésbe öntve a száraz mixhez adom. Kézi keverővel egyenletes masszává keverem.
Egy 18 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a tészta felét beleöntöm és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Ha készen van, ugyanígy elkészítem a másik tésztalapot is. Mindkét lapot rácson hűtöm ki, közben elkészítem a töltelékhez és bevonáshoz szükséges krémet.
A krémhez a csokit összeaprítom, közben a tejszínt felforranom, de a kezdődő gyöngyözéskor le is veszem a tűzről. Miután levettem, az összeaprított csokoládéra öntöm. Sima, egyenletes krémmé keverem, hagyom, hogy minden egyes csokidarab feloldódjon a tejszínben. Egy pohárnyi krémet hűtőbe teszek.
Az egyik tortalapot sütőpapírral lefedett tálcára teszem, majd eloszlatok rajta egy bő evőkanálnyi híg baracklekvárt. Rárétegezek egyet a hűtőből elővett krémből, majd ráillesztem a másik tortalapot. A műveletet megismétlem. Ha ezzel megvagyok, egy kis időre hidegre teszem az egész tortát. Amikor a csoki megdermedt, akkor az egészet bevonom a maradék krémmel úgy, hogy spatulával a torta oldalát is szépen bevonom, elsimogatom.
Ez a torta nem lesz szabályosan tükörsima, de pont ezért vonzza majd a csokifanatikusokat. Egy kis zacskó mogyorót durván összetörök (mozsár híján zacskóban, klopfolóval) és a torta oldalára, majd a tetejére tapicskolom, hogy beleragadjon a csokiba, majd újra hűtőbe teszem. Egy óra múlva előveszem a hidegről és a csokis papírról egy széles tortalapáttal átemelem egy tiszta tálra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése